Відверта розмова про булінг та права дитини

У бібліотеці-філіалі №7 не тільки читають, знайомляться з новинками літератури, розважаються, бібліотекарі також проводять серйозні зустрічі, щоб поговорити на болючі теми та знайти рішення... 
Одна з таких зустрічей відбулась сьогодні. Тема - дуже важлива, гостра й на часі завжди, бо в ній йдеться про дітей, а також і дорослих, які стикаються з цією проблемою щодня, і яка завдає болю, не дає повноцінно розвиватися, навчатися і жити... Що ж це? 
Це булінг, нове слово, запозичене, іншомовне, але воно позначає велику проблему суспільства, не тільки нашої країни, а й усього світу... Булінг - це нетерпимість до людської особистості, цькування, залякування, погрози, фізична, психічна розправа над особистістю дитини, а нерідко і дорослого (у дорослих колективах булінг теж має місце)...
Статистичні дані ЮНІСЕФ свідчать, що минулого року 67% українських дітей або були жертвами, або кривдниками, або свідками булінгу. Чверть із них безпосередньо зазнали цькувань. 48% цих дітей нікому не розповіли про пережите.
Саме тому, бібліотекарі філіалу №7, Цапана І.О., Маркова Т.М., вирішили організувати зустріч і поговорити на цю тему відверто, знайти шляхи захисту для жертв булінгу, наголосити, що існує правова відповідальність для кривдників та спостерігачів насильства.
Дуже зацікавила ця тема учнів 6-Б класу ЖГГ №1 та класного керівника, Карпельову Ірину Владиславівну. На зустріч бібліотекарі запросили справжніх фахівців з юридичних питань - представників Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, пані Людмилу та пані Ольгу.
Зустріч пройшла у дружній обстановці, діти зрозуміли, що цькування не можна терпіти, про це потрібно говорити, тоді, спільно з батьками, учителями, можна протидіяти насильству. Також представники юстиції відповідали на анонімні питання дітей. Бібліотекарі у співпраці з класним керівником 6Б класу організували "Скриньку анонімних запитань", і діти змогли задати найболючіші запитання та отримати від представників юстиції відповіді на них. В ході зустрічі діти зрозуміли, що існує правова відповідальність за булінг, і що батьки несуть повну правову відповідальність за протиправні вчинки своїх дітей, тому зло може бути і буде покаране. Діти зрозуміли, що у них є захист, і головне - це не мовчати, а розповідати про булінг батькам та вчителям. 
Бібліотекарі, діти та класний керівник дуже вдячні пані Людмилі та Ользі за цікаву зустріч, інформативні матеріали. Ви робите дуже важливу справу, дісно допомагаєте дітям жити повноцінно і бути щасливими.
Надіємось, що ця зустріч - тільки перший крок, оскільки дуже багато бажаючих прийти на такі зустрічі...   















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Акція "Обміняй фішку на книжку" або "Шахи рулять"

Казкова зустріч або малята в бібліотеці